KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2014 Šmejdi ať klidně zkrachují !

Šmejdi ať klidně zkrachují !

Přidáno 17. 5. 2014
Ilustrační foto
Ochrana spotřebitele je jedním ze stěžejních témat, kterými se Evropská Unie zabývá a jejím hlavním cílem je zlepšovat kvalitu života svých evropských občanů. Je to i téma, kterému se od počátku svého působení v Evropském parlamentu intenzivně věnuje Zuzana Roithová a na její práci budou chtít rozhodně navázat i budoucí europoslanci, zvolení za KDU-ČSL. Je to téma, které se týká naprosto každého, proto se stalo i ústředním tématem předvolební kampaně KDU-ČSL.
 Jídlo

Evropa může být pyšná na to, že její potraviny jsou bezpečné a zdravé  - přesto zůstává řada nevyřešených témat. Např. skandál s koňským masem v roce 2013 silně podkopal důvěru lidí v to, co jí. Potravinám často chybí srozumitelné a čitelné označení toho, co obsahují, proto se lidé nemohou dostatečně informovaně rozhodovat mezi výrobky, které nakupují. Za zásadní považujeme rozdílnou kvalitu stejných potravin v různých státech EU. Není možné, aby "západní" kečup obsahoval 70% rajčat a "východnímu" spotřebiteli stačilo sotva 11% rajčat v tomtéž výrobku. Řešením není unifikace potravin v celé EU, ale např. stanovení kvality, pod kterou už by nebylo možné klesnout.

Děti

Děti jako spotřebitelé jsou obzvlášť zranitelnou skupinou. V Evropě platí velmi přísná pravidla na kvalitu potravin, hraček a dětského oblečení. Podobná pravidla však neplatí třeba v Číně, odkud se k nám řada výrobků pro děti dováží a jejich užívání může být hazardem s jejich zdravím. Dětský spotřebitel je také mnohem vnímavější skupinou k všudypřítomné reklamě - nedokáže jí odolávat a ani rodiče nejsou často schopni dítěti vysvětlit efekt reklamy na jeho chování. Oběma tématům se chceme a musíme na evropské úrovni věnovat.

Ochrana spotřebitele se někdy zdá být v rozporu s podporou podnikání - vyšší standardy, lepší označování, tlak na kvalitu mohou budit dojem, že jen komplikují život podnikatelům. Ale je to v podstatě jednoduché - poctiví se bát nemusí a šmejdi ať klidně zkrachují.

Marie Jílková
5. na kandidátce KDU-ČSL do EP