KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2014 Rozhovor s kandidátem do EP
Zpět

Rozhovor s kandidátem do EP

Přidáno 6. 5. 2014
Ilustrační foto
Mé odpovědi na otázky občanské iniciativy volbydoeu.cz, které není lhostejná evropská politická scéna.
otázka 1

 

Jste zastáncem hlubší politické integrace EU, nebo se přikláníte spíše k modelu společenství suverénních států založenému na volném obchodu, bezcelní zóně a sdílených demokratických hodnotách?

Jsem zastáncem hlubší integrace včetně vytvoření společné evropské armády, která by byla schopná zasáhnout v případě ohrožení jak na území EU, tak i v mírových misích mimo její hranice. Musíme být připraveni se bránit nejen na platformě NATO před agresivními režimy jako je nyní například  Putinovo Rusko. Jsem pro společnou energetickou politiku, kterou nyní navrhuje Polsko, abychom mohli eliminovat rizika závislosti na Rusku a diverzifikovali zdroje jednotlivých druhů energií.

 

otázka 2

Pokud by Turecko splňovalo Kodaňská kritéria, souhlasil byste s jeho vstupem do EU?

Jak se obecně stavíte k dalšímu rozšiřování EU?

Obecně jsem pro rozšiřování EU na území Evropy. Turecko se svým uzemím nachází většinou v Asii. Jedná se o stát s rychle se rozvíjející ekonomikou a velkým turistickým potenciálem, který má ale ještě řadu problémů v oblasti lidských práv. Jsem ale jistě pro co nejtěsnější ekonomickou spolupráci s Tureckem a vojenskou spolupráci v rámci NATO.

 

otázka 3

Ve spojení s evropskou politikou jsou často vytýkány přehnané regulace a přemíra byrokracie. Co je možné v těchto oblastech změnit?

Snížit počet sídel evropských institucí. Přemíru byrokracie vnímáme u nás především díky složitému čerpání peněz z evropských fondů. Tato kritéria a velké množství úředníků jsme si ale stanovili my na národní úrovni. Je tedy hlavně na současné vládě, aby čerpání peněz zjednodušila a zvládla to efektivněji s menším počtem úředníků a byrokratických předpisů.

 

otázka 4

Je podle Vašeho názoru výše platů a rent europoslanců a eurokomisařů přiměřená?

Ne, není. Hlavně výše renty je opravdu vysoká a vůbec samotná její existence je velmi sporná. Ale všichni víme z Parlamentu ČR, jak složité je jednání o vlastních platech poslanců, takže bude velmi těžké tyto věci prosadit. Do politiky nevstupuji kvůli penězům, zavazuji se část platu věnovat na dobročinné účely.

 

otázka 5

Do Evropského parlamentu po volbách zasedne 751 poslanců. Je podle Vás tento počet optimální?

Jsem pro snížení počtu poslanců, takto velký kolos může jen velmi omezeně fungovat efektivně, konkrétní počet poslanců je k dalšímu jednání.

 

otázka 6

Strukturální fondy a dotace EU bývají v řadě případů spojeny s korupcí, těžkopádnou administrativou a deformací trhu. Jste zastáncem dotační politiky?

Ano, to je pravda, dotace by se měly omezit na projekty týkajících se výstavby silnic, železnic a rozvoj ostatní veřejné dopravy. Jsem proti dotacím na golfová hřiště a soukromé hotely, které přihrává kamarád z regionálního operačního programu svému kamarádovi a navíc je nevyužívá široká veřejnost.

 

otázka 7

Měla by Česká republika v horizontu 5-10 let přistoupit k eurozóně? Byl byste po případném přijetí eura pro připojení ČR k Evropskému stabilizačnímu mechanismu?

Ano jsem pro přistoupení k eurozóně. Krátkodobě je jistě výhodně pro centrální banku využívat korunu jako měnový nástroj pro korigování české ekonomiky, ale pro dlouhodobou stabilitu podnikatelského prostředí je výhodnější přijetí eura. A já osobně nechci pro cesty do evropských zemí stále měnit koruny za eura. Obávanému zdražení po přijetí eura lze zamezit přísnými kontrolami a sankcemi.

 

otázka 8

Situace v arabských zemích je po tzv. Arabském jaru politicky i ekonomicky nestabilní. Panují obavy z masové migrace do EU. Jak se stavíte k ochraně vnějších hranic EU?

Otázka imigrantů rezonuje v ekonomicky nejvyspělejších státech EU jako je Německo, Velká Británie a Francie, ale i v zemích, které jsou na vnější hranici EU jako je Itálie, Španělsko a Řecko. Vzhledem k tomu, že evropská populace včetně obyvatelstva České republiky stárne, určitá rozumná míra imigrace může být i prospěšná. Nemůžeme ale dopustit, aby se do EU stěhovali lidé s cílem zneužívání štědrých sociáních dávek, kteří ještě navíc ani nejsou ochotni respektovat naše kulturní a společenské hodnoty a dodržovat zákony hostitelské země.

 

otázka 9

Nedávno byla Evropským parlamentem zrušena vízová povinnost pro občany Spojených arabských emirátů, 523 z 577 europoslanců hlasovalo pro návrh. Jak byste hlasoval Vy?

Dále se řeší zrušení vízové povinnosti pro občany Turecka. Hlasoval byste pro návrh, nebo proti?

S tímto rozhodnutím nemám problém a podpořil bych ho. Pomůže to turistickému ruchu i vzájemné ekonomické spolupráci. Vstupu nežádoucích osob by policisté a celníci zemí EU měli být schopni zamezit i bez vízové povinnosti.

 

otázka 10

Politické strany, které otevřeně kritizují islám, získávají v posledních letech stále větší podporu občanů. Jste seznámen s islámskou ideologií? Vidíte v nárůstu a radikalizaci islámu v Evropě hrozbu?

Nemyslím, že by KDU-ČSL kritizovala islám jako takový. Problém je ale právě v radikálních skupinách, které se vyskytují v zemích EU, plánují teroristické útoky a některé dokonce provedou ( Velká Británie, Španělsko ). Právě zde vidím velkou úlohu EU, ve větší spolupráci policejních složek, sjednocení právních předpisů a stanovení jednotných trestů pro teroristické činy.

 

otázka 11

V řadě měst západní a severní Evropy vznikají čtvrti osídlené výhradně imigranty z Blízkého východu a severní Afriky. Tyto čtvrti se vyznačují zvýšenou kriminalitou neochotou jejích obyvatel se integrovat. Jaké navrhujete řešení tohoto problému?

Tento problém je rozhodně třeba řešit, aby nedocházelo k radikalizaci těchto skupin obyvatel, jak je uvedeno v předchozích otázkách a odpovědích. Situace v každé zemi je jiná, proto je to hlavně otázka na jednotlivé vlády členských zemí. EU může pomoci s financováním sociálních programů a řešením nezaměstnanosti.

 

otázka 12

Je přípustné, aby kulturní, národnostní nebo náboženské menšiny používaly ve vymezených oblastech právní systém, který je odlišný od právního systému dané země?

Ne, v žádném případě. Pokud chtějí imigranti žít v zemi EU, musí dodržovat její zákony.

 

otázka 13

Které oblasti evropské politiky následujících let vnímáte jako klíčové? Co byste si přál změnit?

V následujících letech považují za klíčové zmenšit energetickou závislost na Rusku. Rádi bychom se zasadili o jednotnou kvalitu potravin i ostatních výrobků ve všech zemích EU. Jako lékař budu podporovat preventivní programy ve zdravotnictví.

MUDr. Vít Ulrych
http://www.vitulrych.cz/clanky/rozhovor-s-kandidatem-do-ep/