KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2014 Kdo miluje, daruje krev - neodmyslitelnou součástí svátku sv.Valentýna
Zpět

Kdo miluje, daruje krev - neodmyslitelnou součástí svátku sv.Valentýna

Přidáno 17. 2. 2014
Ilustrační foto
Ústí nad Orlicí - Svatý Valentýna, pro někoho další z komerčně "profláknutých" svátků, pro jiné jedna z možností, jak dát druhým najevo, že je máme rádi, že si jich vážíme. Akce KDO MILUJE, DARUJE KREV, jejíž hlavními pořadateli byli Mladí lidovci společně s Okresní organizací KDU-ČSL v Ústí nad Orlicí, je právě toho příkladem.

 
 V Hematologicko-tranzfúzním oddělení Orlickoústecké nemocnice a.s., se i letos, stejně jako sedm let před tím, otevřeli dveře hlavně prvodárcům. Akce Kdo miluje, daruje krev, se za ta léta stala nepřehlédnutelnou. Zájem je nejenom mezi dárci, ale na své si zde přijdou i média.
 
Novináři, rozhlas, televize - všichni rádi s účastníky proberou, co bylo jejich motivací k darování krve. Někde to je rodinná tradice, otec má Jánského plaketu a syn chce v jeho příkladu pokračovat. Skupinka přátel se domluví a vyrazí společně. Zamilované páry v tom najdou určitou symboliku... pokaždé se zde projeví, že lidé nejsou lhostejní k potřebám druhých a skutečně jsou ochotni pro ně něco udělat.
 
Velký zájem prvodárců mile překvapil i letos, byť v regionu právě probíhají jarní prázdniny a tak trochu se počítalo s menší účastí... opak byl pravdou. Ze sedmasedmdesáti příchozích, jich přišlo poprvé plných osmadvacet. Odnesli si mimo dobrého pocitu i milé upomínkové předměty z dílen Domova pod hradem Žampach a ze Základní školy praktické Česká Třebová, jejíž ředitelka Mgr. Iva Fikejsová se neváhala osobně k dárcům připojit. 
 
Ve svém programu si udělal čas a zastavil se zde i senátor Petr Šilar, který využil příležitosti a s ředitelem nemocnice MUDr. Jiřím Řezníčkem společně probrali změny, které se nejenom v Orlickoústecké nemocnici chystají. Akce KDO MILUJE, DARUJE KREV se zdá být jednou z mála jistot, se kterou bychom se měli setkávat i v letech příštích.
Petr Čada